onsdag 19. november 2014

Grunnkurs i foto med Se og lær - del 5!

Fotokurs del 5 – Dybdeskarphet, min erfaring. Hva lærte jeg og hva kan jeg bruke det til?

Hvor stort skal område jeg tar bilde av være skarpt? Jeg ønsker å skape et uttrykk i bildene, slik at motivet skal komme frem.

Peder Songedal gir eksempler på forskjellige typer bilder, og hvordan blenderen kan påvirke skarpheten i bildene. Bilde av et landskap skal hele bilde være skarpt, og en liten blender er riktig å bruke. Da slippes det inn mindre lys, og det gir mye dybdeskarphet. Her er det lurt å velge en lang lukker tid.

Portrettbilde, så bør det benyttes en stor blender f.eks f2,8. Den største blenderen på mitt kamera er f4,5. Ved stor blender så slipper det inn mye lys, og dybdeskarpheten blir liten. Her er det lurt å bruke en rask lukkertid. Når jeg stiller inn kamera mitt på portrett (bilde av et ansikt/hode) da stiller kamera seg automatisk på f4,5 og en lukkertid på 1/125.

Jeg har prøvd meg ut på portrett bilder. Jeg har både stilt inn kamera selv, og satt det på portrett.


Her med uskarp bakgrunn er innstillingen:
F5,6 - 1/125 - ISO 200


Her med skarp bakgrunn er innstillingen:
F18 - 1/60 - ISO 800

Landskapsbilde – her stilte jeg inn kamera på landskap og lot det stille seg inn selv.


Kamera stilte seg selv inn på landskap
F5,6 - 1/60 ISO 100

Oppsummering av dybdeskarphet:

Lite tall (f2,8) gir liten dybdeskarphet – stort tall (f22) gir stor dybdeskarphet.
F22 – alt på bilde blir skarpt
F11 – fungerer veldig bra på det meste
F8 – middels skarpt
F4 – begynner å nærme seg det beste portrettbilde

Det er enkelt å skjønne dybdeskarphet, når filmen i denne leksjonen vises. Og det er veldig gøy å prøve det ut selv. Det jeg fant ut når jeg holdt på, er å passe på lukkertiden. Når jeg har stor blender, som slipper inne mye lys, så trenger jeg en rask lukkertid. Når blenderen blir mindre, og slipper inn mindre lys, så trenger kamera en lengre lukkertid, slik at det blir nok lys på bilde.

Jeg har funnet en tabell, som viser blender i forhold til lukkertid. Denne kommer jeg nok til å benytte meg av, for enkelte ganger kan det bli mye å huske på.
Brikken som falt på plass sist, har limt seg godt fast, og jeg gleder meg til neste leksjon. Det er utrolig gøy å lære noe nytt!

Nå er jeg snart halvveis i kurset, og jeg er så takknemlig for at jeg fikk denne muligheten. Håper dere lesere blir inspirert til å ta bilder.

Link:
(bare klikk her)


2 kommentarer:

  1. Hei Vivi! Har hatt en del å gjøre de siste dagene så jeg har ikke fått tid til å studere det du skriver, men jeg kommer tilbake med notatblokka. Hvor kan jeg finne den tabellen? Vil anbefale en blogg som heter En hage med dam som har fototips. Hun tar utrolige bilder. http://enhagemeddam.blogspot.no/2014/11/fototips-beskjring.html
    God kveld! Anne

    SvarSlett
  2. Hei igjen! Nå har jeg vært her med notatblokka. Har skrevet ned alt om dybdeskarphet. Det er veldig illustrerende når du viser bilder med blender og lukkertid. Spennende å se hva som skjer med bakgrunnen. Er kjempeglad for at du gir kunnskap og inspirasjon.
    Tusen takk! Anne

    SvarSlett